The Stem Cell NetWork II

Project description
Spatial communication

Landscape of Expectations

The Installation
Ideas → Production



Living Pictures
follow the life of
the installation



Read about the project
download papers...
The Stem Cell NetWork I

    The Installation
Researcher - Designer



The Stem Cell NetWork II

The physical construction of the installation took place in Copenhagen Business School at Frederiksberg. Although this place was not really equipped with working space facilities for such a construction, it was of great importance that all processes regarding the installation were collected under one roof. Besides it was important for us to stress that the creation of the installation was embedded in the research environment and this was achieved by building it at CBS.


A rather simple workshop is created in the bicycle basement.
Homemade work benches are created from available materials.


I den første periode, hvor der både blev svinet og larmet, foregik opbygningen i

Bygge bokse
The basic boxes are build in the basement.
Everything is made from plywood and MDF-boards


In the first period when the work was both noisy and messy, we worked in the big bicycle basement under Department of Management, Politics and Philosophy. In this phase we built the 21 boxes in wood which are the backbone of the installation. When they had been painted, surfaced and supplied with different extra details they were moved to the big canteen in ‘CBS-Porcelaenshaven’ – also known as the Kiln – where they were completed. Among other things they were tested to ensure that the written instructions are skrevne
instruktioner kan forstås.

The installation in Ovnhallen

The construction was made on the basis of work drawings, but many details was only decided - or changed – at the time of building. It was therefore crucial that we had engaged two visual artists who are very experienced in building this kind for structure. It was very much up to them to decide how the technical implementation was done. This meant that we had a high degree of interaction between all participants in the project during the period of construction so as to keep intentions whilst also ensuring that it was physically possible to build, and later move, the installation.


Workshop drawings were hung on the wall in the basement on the first day. They are studied by Maja.
Everyone had overview of how many boxes to build - one or two drawings pr. box.

tegning paa boks
As the boxes were build, they were moved to the other end of the basement and the workshop drawings was put on it. This meant it was possible to keep track of remaining work - it also meant by-passers could see how it was supposed to look in the end.


”Heard in the basement”

’What on earth is that??!’

’It looks interesting, what are you doing I?’

’Is it something for the building ?’

’…hmmm… I don't think I quite understand …’

’Can I put my bike over here ?’

’Wauw now it begins to take shape!’

’Ouch…=(#*`- the damend….*!#¤;- ’

”IImpressive to see the pro constructions (I have a weekness for workning with wood) And this time the mearsurements are precise, they haven't just cut it off and glued like last time ”

”The smell of newly cut wood creates expectations every day I pass through the basement. Ho
w will it look when all the boxes and thingummies are finished? I'll come and play! ”.




contact: Associate professor Maja Horst, 3815 2826 /                                    
The project is supported by the Danish Research Council for the Hunanities